Ads Top

Baas Plantenservice bouwt agrologistiek ketensysteem met RFID verder uit

Nederlands Interreg-A project met als doel de toepassing van RFID technologie in het MKB in de Euregio’s Rijn-Maas-Noord en Rijn-Waal te bevorderen. Naast gratis ondersteuning aan MKB bedrijven die RFID technologie willen invoeren, levert het project een RFID toepassingscentrum gericht op de agrologistiek op, en worden bedrijven in de grensregio’s geholpen om aan te sluiten bij internationale RFID netwerken. De samenwerking met Baas Plantenservice past binnen deze doelstellingen.
Baas Plantenservice nam begin 2012 het Baas Go! Systeem in gebruik. Dit systeem is bedoeld om de communicatie tussen kweker en Baas te stroomlijnen, de inkomende goederenstroom bij Baas te versnellen en te vereenvoudigen en de administratie van de plantenkarren van Container Centralen) tussen kwekers en Baas sluitend te krijgen. "Dat is nodig, want in de piek ontvangt Baas soms wel 12.500 containers per dag, die ook op dezelfde dag moeten worden uitgeleverd. Dit zijn bij elkaar zo’n 700 truckbewegingen per dag", vertelt Edwin van Lenthe, logistiek manager van Baas Plantenservice.
Kwekers die leveren aan Baas, brengen een barcode label aan op elke CC Container met planten. Met een handscanner worden de barcode en de CC RFID tag gescand en gekoppeld. Deze gegevens worden via het Supply Chain Platform aan de plantengroothandel en transporteurs beschikbaar gesteld, om het aanvoer transport te optimaliseren en te stroomlijnen. Bij Baas aangekomen worden alleen de RFID tags gescand, en de goederen automatisch ingeboekt. Bij elke RFID scan wordt de container automatisch op echtheid gecontroleerd en geregistreerd, voor een simpele, snelle en sluitende administratie, zonder extra werk.
Vanwege het succes van fase 1, besloot Baas het systeem in 2013 verder uit te bouwen, waarbij er vooral meer functionaliteit voor kwekers en transporteurs moest komen. Ook de uitgaande goederenstroom richting retail moet opgenomen worden, om de keten sluitend te krijgen. Deze ontwikkelingen sluiten aan bij de doelstellingen van het RAAS project: de toeleveranciers van Baas in de grensregio leveren aan de vestiging van het bedrijf in Oostrum. Ze worden daarbij geholpen met de RFID invoering en maken zo deel uit van een Eurregionaal RFID ketensysteem. Ook transporteurs uit de regio doen mee in de pilot met de retail, die later dit jaar start.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.