Ads Top

Eerste gestolen auto ter wereld opgespoord via LoRa

In Nederland is voor de eerste keer ter wereld een gestolen auto opgespoord met behulp van een LoRa-signaal, dat normaliter gebruikt wordt voor het Internet of Things. Dankzij het signaal werd een gestolen Range Rover uit Eindhoven onlangs teruggevonden in een trailer in Hoogeveen. Daarmee bewijst LoRa zich als een nieuw wapen in de strijd tegen voertuigcriminaliteit.

Het aantal diefstallen van auto's jonger dan drie jaar en dure oldtimers neemt de laatste anderhalf jaar fors toe in Nederland. De schade voor verzekeraars is daardoor verdrievoudigd, met als gevolg hogere premies. Vaak weten professionele autodieven voertuigvolgsystemen, waarmee de auto op afstand is te volgen en op te sporen, uit te schakelen. Via jammers blokkeren ze bijvoorbeeld het GPS-signaal.

In de techniek-wedloop met autocriminelen heeft Inter-Data BV, Europees marktleider op het gebied van voertuig volgsystemen, verschillende manieren ontwikkeld om auto's te volgen. Als de GPS wordt uitgeschakeld, kan het bedrijf gestolen auto's volgen en peilen via radiofrequentie (RF) of LoRa (Long Range Low Power). Bij de gestolen Range Rover waren alle systemen onklaar gemaakt, maar niet het Secret Service Europe (SSE) systeem. Dat fungeert als back-up of aanvulling op andere beveiligingssystemen en is niet te traceren door criminelen omdat het in een normale situatie niet actief is.

Nadat SSE werd geactiveerd kon Recovery Support Center Europe de auto via het LoRa-signaal volgen. De intensieve speurtocht van enkele dagen leidde naar een trailer die op een overslagterrein in Hoogeveen in Drenthe stond. In de vrachtwagen vond de politie de Range Rover, die samen met een andere gestolen auto klaarstond voor transport naar Afrika.

LoRa is ontwikkeld voor het Internet of Things. Deze technologie kan kleine hoeveelheden data over lange afstand uitwisselen tussen objecten en systemen, terwijl er bijna geen stroom wordt verbruikt. Zo kunnen miljoenen apparaten verbonden worden met internet. Volgens Walgemoet kan het niet alleen gebruikt worden om gestolen nieuwe auto's op te sporen, maar ook boten, oldtimers, vrachtauto's en andere voertuigen en objecten.

Het project is ontstaan in het Voertuig Innovatie Huus in Hengelo. Inter-Data heeft een eigen recovery portaal ontwikkeld, dat door alle partners gebruikt kan worden om gestolen voertuigen op te sporen. De opsporing van de gestolen Range Rover was een samenwerking tussen diverse Nederlandse bedrijven: Clifford Electronics Benelux, Inter-Data BV en Recovery Support Center Europe BV, allemaal aangesloten bij de IAATI (International Association of Auto Theft Investigators).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.