Ads Top

UAntwerpen neemt intrek in The Beacon

UAntwerpen doet actief mee aan The Beacon, het lanceerplatform van waaruit Antwerpen zich internationaal op de kaart zet als de echte Capital of Things.

In het Tolhuis, op het snijpunt van stad en haven, wordt The Beacon ontwikkeld, een business- en innovatiehub met kantoren voor krachtpatsers in het Internet of Things (IoT). Technologische corporates, innovatieve startups, scaleups, en toponderzoekers komen er samen om voor industrie, logistiek en smart cities sterke producten en merken te ontwikkelen. Vanaf begin september wordt The Beacon hét lanceerplatform van waaruit Antwerpen haar Open For Business merkbelofte waarmaakt, en zich internationaal op de kaart zet als de echte Capital of Things.

Antwerpen zet al jaren sterk in op de kracht van digitale netwerken en op het ontwikkelen van een ecosysteem voor digitale innovatie, waarin grote en kleine bedrijven, startups en scaleups, onderzoekers en kapitaalverschaffers elkaar vinden. De stad is ervan overtuigd dat die kruisbestuiving van grote technologieleveranciers in IoT, flexibele startups en scaleups en toponderzoek het potentieel heeft om de klassieke industrie en logistiek – waar de stad al sterk in staat - duurzaam te innoveren. Dat zorgt voor sterke internationale positionering, nieuwe business en jobs.

In The Beacon, het herdoopte Tolhuis, wordt dat ecosysteem verankerd. IoT, dat in essentie ‘domme’ apparaten en infrastructuur connecteert door er communicerende sensoren in te bouwen, is daarvoor bij uitstek geschikt. “StartupVillage, de innovatieve hub in de Lange Gasthuisstraat, was een schot in de roos. Door kantoorruimten aan aantrekkelijke voorwaarden te verhuren, geven we een groeiplatform aan onze allerbeste startups. In The Beacon gaan we nog een stapje verder. De stad investeert 1,4 miljoen euro in het samenbrengen van bedrijven en startups. Samen gaan ze technologisch producten ontwikkelen en op die manier injecteren we innovatie in gevestigde bedrijven. Zowel de startups als de bedrijven worden hier beter van,” zegt schepen voor economie Caroline Bastiaens.

Corporates vormen dan ook de motor van het gebouw. Grote internationale technologiebedrijven, sterk in onder andere dataplatforms, cybersecurity of connectiviteit, zullen in The Beacon hun IoT business development teams vestigen. Die stellen kennis en technologie ter beschikking aan innovatieve startups. Samen gaan ze aan innovatieve producten en diensten schaven, die sterk de link maken naar toepassingen voor industriële, maritieme en logistieke bedrijven en kmo’s.

Universiteit Antwerpen en imec zullen in het gebouw enkele van hun onderzoeksprojecten in het domein van IoT verwezenlijken. Het wordt nu nog gemakkelijker om de brug te kunnen slaan tussen hun onderzoekers, die hun technologie er kunnen vertalen in concrete toepassingen, en de bedrijfswereld.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.