Ads Top

Barcode krijgt zebra voor 45ste verjaardag

Vandaag bestaat de barcode vijfenveertig jaar. Het was op 26 juni 1974 dat voor het eerst in de wereld een product – een pakje Wrigley kauwgom - met een barcode werd gescand. De barcode is dé manier om artikelen uniek te identificeren. De adoptie van een Grévy-zebra in Artis door GS1 Nederland is een hommage aan de barcode, omdat ook iedere zebra zijn eigen streepjespatroon kent.

De barcode is een opeenvolging van verticale lijnen met verschillende diktes. Met een scanner kan een computer deze lijnen vertalen naar nummers: de productcode. Eigenlijk is de barcode dus een vertaling van nummers naar streepjes. Deze nummers maken een product echt uniek identificeerbaar. Ze zitten op elk pak koekjes, maar ook op geneesmiddelen, boormachines en make-upartikelen.

Ter ere van de verjaardag van de barcode én om de zwart-wit verschijning in ere te houden, heeft GS1 Nederland in Artis een Grévy-zebra geadopteerd. Elke individuele zebra heeft een ander streepjespatroon en is daarmee uniek. Een zebraveulen herkent zijn moeder aan dat patroon als die wat ouder is uit duizenden. De Grévy-zebra is van alle zebra's de meest bedreigde soort. ARTIS werkt daarom mee aan het Europese fokprogramma van deze soort.

Marieke van der Spruit, communicatiemanager GS1 Nederland: “Dat GS1 Nederland heeft gekozen voor de zebra is vanwege de opvallende overeenkomst met de barcode. Elke individuele zebra heeft een ander streepjespatroon en is daarmee uniek. Een zebraveulen herkent zijn moeder de eerste dagen aan de geur en geluid en later aan haar unieke strepenpatroon. Net zoals we aan de kassa of in het online winkelmandje het ene product van het andere uniek kunnen herkennen met de barcode. Het gaat om honderden miljoenen producten. De GS1 barcode is simpelweg het paspoort voor producten.”

De barcode is dé manier om artikelen te identificeren. Dat is niet alleen onmisbaar in de winkel, maar ook online webwinkels als bol.com, Wehkamp en Amazon willen de GS1 productnummers voor een juiste en unieke identificatie van producten. De GS1 barcode is de enige barcode met waarde. Dat komt omdat hij uniek is en wereldwijd door iedereen is te gebruiken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.