Ads Top

RandstadRail zet DNA-spray in

RandstadRail wil in de toekomst koperdiefstallen voorkomen met het toepassen van DNA-spray bij de Verlengde Oosterheemlijn die in opdracht van de gemeente Zoetermeer wordt aangelegd. Deze beproefde methode moet potentiële dieven ontmoedigen om te stelen en daarmee voorkomen dat ernstige vertragingen optreden als gevolg van die diefstallen. Met de DNA-spray is koper zeer lang na diefstal te herleiden tot de plek waar het vandaan komt.Het toepassen van DNA-spray is een uitvloeisel van een stappenplan dat minister Ivo Opstelten vorig jaar startte met de woorden “Aan de koperslag”. Ook ProRail is gestart met het toepassen van DNA-spray bij het behandelen van koperkabels langs het spoor.
Projectmanager Wilco Legierse van hoofdaannemer Siemens: “Met de inzet van SDNA tegen de diefstallen proberen we de uiteindelijke klant, de reiziger, een betrouwbaarder tijdschema te bieden. Koperdiefstallen zorgen vaak voor vertragingen, we willen onze opdrachtgevers helpen deze te voorkomen”.
Koperdiefstal is een toenemend probleem waar veel aandacht voor is. Door de ingrijpende gevolgen wordt het steeds meer als maatschappelijk probleem ervaren. Veel bouwlocaties ondervinden eveneens last van de diefstallen. Tijdens het bouwen van het spoor wordt er al veel koper materiaal gestolen. Om dit te voorkomen brengt Cegelec, die de kabels bij Zoetermeer legt, tijdens de bouwperiode al de DNA-spray aan. Projectmanager René van der Zwan: ”De inzet van SDNA Forensic Marking heeft bij andere projecten al tot goede resultaten geleid. Wij hopen dat de kabels die we gelegd hebben, daar nu ook blijven. Als dit een succes is, willen we ook voor andere klanten DNA-spray direct bij de aanleg van kabelwerk aanbrengen.”
Per direct zal Cegelec beginnen om de nieuw te plaatsen koperleidingen met DNA-spray te behandelen. Om potentiële dieven te waarschuwen voor het verhoogde risico om gesnapt en opgespoord te worden, zullen waarschuwingsborden langs het spoor geplaatst worden.
Voor dit project wordt de ‘hightech’ variant van DNA-spray gebruikt, SDNA Microdust, die speciaal is ontwikkeld voor buitengebruik. In deze bestendige lak is een unieke code verwerkt. Deze lak licht op onder een UV lamp. De unieke code wordt gekoppeld aan de eigenaar van de materialen. De politie en schroothandelaren kunnen bij het aantreffen van verdacht metaal deze markering controleren. Door de bredere inzet van producten van SDNA Forensic Marking, waaronder DNA-spray tegen overvallen, woninginbraken en nu dus ook koperdiefstallen van spoorleidingen, zal het wegnemen van materialen snel minder aantrekkelijk gaan worden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.