Ads Top

Samenwerking tussen bedrijfsleven en wetenschap leidt tot toepasbare slimme technologie

De afgelopen vier jaar hebben Nedap, SmartSigns, Recore Systems en de Universiteit Twente nauw met elkaar samengewerkt op het gebied van RFID. Voor deze technologie wordt gebruik gemaakt van intelligente labels. De labels worden gekoppeld aan goederen, dieren of mensen, zodat deze via draadloze communicatie gevolgd en geïdentificeerd kunnen worden. De samenwerking heeft geleid tot een nieuwe generatie RFID-technologieën die klaar zijn voor de markt.
De vier partijen werkten samen om RFID-technologieën te optimaliseren. De samenwerking bestond uit een aantal samenhangende (deel)projecten. Zo werd gewerkt aan intelligente labels met geheugen, labels die op grote afstand geïdentificeerd kunnen worden en labels die weinig tot geen energie verbruiken. Binnen de samenwerking ontwikkelde Nedap een technologie waarmee de plaats van een RFID-label preciezer bepaald kan worden. Dit komt onder meer van pas bij veehouderijen. Bijvoorbeeld op het moment dat de dierenarts de koe Marietje 22 wil vaccineren. Het is nu mogelijk om op minder dan een meter nauwkeurig aan te geven waar Marietje 22 zich in de stal bevindt.
Intelligente RFID-technologieën zijn voor veel sectoren van belang. Technologie waarmee ook bepaald kan worden in welke richting het label zich beweegt, is bijvoorbeeld interessant voor ziekenhuizen. Ziekenhuizen kunnen RFID inzetten voor een dynamische bewegwijzering. Patiënten krijgen dan bij binnenkomst een kaartje met een label. Hierdoor ontvangt het ziekenhuis informatie over waar de patiënt zich bevindt en in welke richting hij loopt. Via beeldschermen wordt de patiënt automatisch en op het juiste moment geïnformeerd over de route.
Wetenschappers van onderzoeksinstituut CTIT van de Universiteit Twente richtten zich onder meer op het ontwikkelen van een systeem om zo snel mogelijk informatie te verzenden over een zo klein mogelijke bandbreedte. Dr. André Kokkeler van de Universiteit Twente, legt uit: “Normaal gesproken moet een licentie worden aangevraagd voor het draadloos zenden en ontvangen van informatie. Wanneer je het systeem zodanig bouwt dat niemand er last van heeft, hoeft dit mogelijk niet.”
Andere deelprojecten van de universiteit gingen over het ontwikkelen van preciezere lokalisatietechnieken en het combineren van gegevens van verschillende ontvangers om de richting van een bewegend label te bepalen.
De samenwerking tussen de vier partijen was onderdeel van het Tracking, Tracing, Sensoring Platform project. Dit project werd gefinancierd door de provincies Gelderland en Overijssel en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Mede dankzij dit project kan de regio Achterhoek / Twente gezien worden als het RFID-centrum van Nederland. Kokkeler: "Er is in deze regio veel deskundigheid op het gebied van RFID. Daarnaast is er sprake van een bovengemiddelde innovatiekracht. Een ideale combinatie. En hoewel het project is afgelopen, gaat de samenwerking natuurlijk onverminderd door.”
De resultaten van het project worden op 18 december middels demonstraties gepresenteerd bij Nedap (Groenlo). De vier partijen geven onder meer demonstraties van de positiebepaling van koeien in de stal en de dynamische bewegwijzering voor bezoekers van een ziekenhuis. Mevrouw Annemieke Traag, gedeputeerde bij de provincie Gelderland, zal hierbij aanwezig zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.