Ads Top

LoRa-netwerk van KPN: vliegwiel voor Internet of Things

KPN introduceert vandaag een nieuw netwerk dat essentieel is om Internet of Things een boost te geven. Het netwerk is vandaag live gegaan in Rotterdam en Den Haag en in 2016 volgt stapsgewijs de rest van Nederland. Met LoRa van KPN (long range) wordt het mogelijk om miljoenen apparaten die zeer weinig stroom en data gebruiken, kostenefficiënt te verbinden met internet. Hierdoor ontstaan talloze interessante toepassingsmogelijkheden en kan Internet of Things (IoT) volgens KPN een enorme vlucht nemen.

LoRa van KPN is complementair aan de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken en neemt belangrijke drempels (kosten, verbruik, energie) weg om apparaten aan het internet te verbinden. In veel gevallen volstaat een klein bericht met nauwelijks data (enkele tientallen bytes), om te weten hoe het gesteld is met het welzijn van melkkoeien, het verzadigingsniveau van dijken of een vuilniscontainer die geleegd moet worden. Zo’n verbinding met een gering datavolume levert maximaal inzicht en effect, en werkt kostenefficiënt en energiezuinig op het LoRa-netwerk van KPN. Door de lage frequentie die LoRa gebruikt, is het bereik groot en is ook de indoordekking goed.

KPN stelt hoge eisen aan het eigen LoRa-netwerk. Drie elementen voor een hoogwaardig en professioneel LoRa-netwerk zijn daarbij cruciaal: stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid. Het LoRa-netwerk van KPN is redundant en maakt gebruik van meerdere KPN-datacenters, waardoor het netwerk beschermd is tegen lokale storingen. De LoRa-data zijn van begin tot eind versleuteld, waardoor de privacy van de data gewaarborgd is. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van KPN-datacenters en cloudoplossingen. LoRa is duurzaam want zowel het netwerk als de toepassingen verbruiken weinig energie. Bovendien biedt LoRa vele kansen voor energiebesparingen in de toekomst.

LoRa is gebaseerd op een open standaard ‘LoRaWAN’ en is makkelijk te adopteren in apparatuur voor zowel consumenten als voor zakelijke toepassingen. LoRa kent een toenemend aantal volgers en gebruikers en een snel groeiend aantal apparaten en applicaties voor deze netwerktechnologie. Naast KPN zijn ook vooraanstaande bedrijven als Semtech, Cisco, Actility, Proximus en Swisscom lid van de LoRa Alliance. KPN zet zich samen met deze partijen in om alle LoRa-apparaten over de hele wereld op dezelfde manier te laten ‘praten’.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.