Ads Top

‘Internet of Things leidt tot decentralisatie infrastructuur’

Internet of Things leidt tot het ontstaan van microdatacenters. Die kunnen dicht bij de bron geplaatst worden en daardoor realtime data uitwisselen met apparaten. Dat voorspelt de Dutch Datacenter Association (DDA) in een dinsdag verschenen studie.

De consument maakt al steeds uitgebreider kennis met IoT. Via smartphones of tablets kan de thermostaat, koelkast, verlichting of tv bediend worden. Dat IoT groot zal worden, staat nagenoeg vast. Volgens onderzoeksbureau Gartner zullen in 2020 ruim 20 miljard apparaten deel uit maken van Internet of Things (IoT). Andere schattingen leggen dit aantal hoger, tot 30 miljard. In de wereldwijde markt voor IoT gaan momenteel al honderden miljarden dollars om.
Het IoT kan alleen functioneren bij gratie van een solide digitale infrastructuur. Datacenters hebben daarbij volgens DDA een spilfunctie: alle data die via IoT apparatuur wordt verzameld, komt immers samen in een datacenter.

Andersom beïnvloedt IoT datacenters ook: na een periode van centralisatie zien we nu een omgekeerde beweging om de data die IoT apparaten generen dicht bij de bron te kunnen verwerken. En IoT wordt ook in datacenters toegepast om de energie efficiëntie en uptime van de aanwezige apparatuur te maximaliseren.

Edge computing, het geografisch op zo kort mogelijke afstand plaatsen van servers van de eindgebruiker of consument, is volgens de DDA sterk in opkomst. Een voorbeeld zijn content delivery networks: nieuwsdiensten en aanbieders van streaming media willen zo dicht mogelijk bij de eindgebruiker zitten. En voor sensoren die gebruikt worden voor het monitoren van verkeer, machines of transport en logistiek geldt dat data real time beschikbaar moet zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.