Ads Top

Vertelt een barcodenummer u waar een product is gemaakt? Nee!

Er zijn mensen die oproepen om producten uit bepaalde landen in de schappen te laten liggen onder het mom 'eigen product eerst'.

Die mensen, veelal actief op social media, laten anderen zien hoe je aan de hand van een barcode producten uit een land kunt herkennen. ‘Pak een product op. Kijk naar de barcode. Als de eerste 3 nummers 690 of 691 of 692 zijn, is het product in China gemaakt.’ Dat lijkt een heel praktische en simpele oplossing, maar is helaas onjuist! Die barcode zegt niet dat het product in China is gemaakt.


Wat wél waar is, is dat bijvoorbeeld 690 tot 699 de landencodes zijn die zijn toegekend aan GS1 China. Wat onjuist is dat die producten er ook daadwerkelijk worden gemaakt. Bedrijven kunnen hun producten overal ter wereld produceren en zullen dan een EAN-nummer toekennen uit de nummerreeks die ze gekregen hebben van de GS1 organisatie waar ze lid zijn geworden. Die nummerreeks begint altijd met de landencode van de nationale GS1 organisatie waar de fabrikant lid is geworden. Kortom, barcodes vertellen de consument niet waar een product is gemaakt.

Snelle Factcheck:
•    De barcodenummers van een product geven het land van productie niet aan.
•    EAN-nummers worden toegewezen aan individuele fabrikanten door nationale GS1-organisaties en beginnen met een landencode, maar de producten kunnen overal worden gemaakt.
•    Bedrijven kunnen wel extra productinformatie aan de consument verstrekken, zoals foto’s, allergenen- en ingrediënteninformatie óf het land van herkomst. Ze voegen die data dan toe aan de barcode via een database of op een website.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.