Ads Top

QR-code brengt beleving bij consument en meer informatie in keten

De retail gaat in 2027 over naar tweedimensionale barcodes of QR-codes op productverpakkingen, omdat de nieuwe codes veel meer gegevens op verpakkingen kunnen opslaan.

De naderende overgang wordt voornamelijk gemaakt door de vraag van consumenten naar aanvullende informatie over de producten die ze kopen. Geen QR en barcode meer op je verpakking, maar enkel nog de GS1 2D code. Dit zei Joachim Koch, chief commercial officer van GS1 Nederland tijdens het GS1 congres in de sessie ‘GS1 2D als waardevolle informatiekrachtpatser’.

De laatste jaren verschijnen in steeds meer winkels QR-codes in de schappen. Die bieden de consument op de winkelvloer extra informatie en beleving. Bijvoorbeeld een instructievideo waarop de montage van het product getoond wordt of recepten die met het betreffende product bereid kunnen worden. Naast de QR-codes staan nog altijd barcodes op de verpakking om te kunnen afrekenen.

Met de GS1 2D code kun je met slechts één code op je verpakking toeleverketens beter ondersteunen, voldoen aan wetgeving én consumenten meer informatie en beleving bieden. Geen QR en barcode meer op je verpakking, maar enkel nog de GS1 2D code. Daar worden fabrikanten blij van, want daarmee krijgen ze meer marketingruimte op hun verpakking, aldus Koch.

Nu de markt steeds meer gebruikt maakt van QR-codes en officieel is vastgelegd dat in 2027 alle scanners de 2D codes moeten kunnen scannen, heeft GS1 onderzoek gedaan naar de behoefte aan de overstap van de barcode naar de QR-code.

De 2D code biedt zowel de voor toeleveringsketen, de wetgeving als de consument veel meer informatiemogelijkheden. Door de 1D code te integreren in de 2D-code biedt de code naast de marketingmogelijkheden ook de tag, track en trace opties die de 1D code nu biedt,

Van de ondervraagde toeleveranciers gebruikt 27 procent nu al QR-codes om consumenten en eindgebruikers meer informatie te bieden.

Gevraagd naar de haalbaarheid om alle producten voor 2027 te voorzien van de GS1 2D codes en alle processen binnen de keten daarop af te stemmen, heeft 86 procent van de respondenten positief gereageerd.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.