Ads Top

Aanhouding voor fraude met OV-chipkaart

Op dinsdag 15 juni 2010 is een 30-jarige man uit Leiden aangehouden op verdenking van fraude met de OV-chipkaart. Met speciale apparatuur kopieerde de man (niet op naam gestelde) OV-chipkaarten zodat hij meermalen kon reizen op het saldo van de oorspronkelijke kaart. Deze vorm van fraude komt in het fraudedetectiesysteem van Trans Link Systems, het bedrijf dat het OV-chipkaartsysteem beheert, direct boven water. Het bedrijf heeft daarop in maart 2010 aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Utrecht. De Bovenregionale Recherche van de politie Haaglanden heeft de fraude onderzocht.
Het strafrechtelijk onderzoek, onder andere naar het reispatroon van de vervalste OV-chipkaarten, leidde tot de persoon van de verdachte. De man wordt onder andere verdacht van het vervalsen van waardekaarten (artikel 232 van het Wetboek van Strafrecht). Hij is vandaag heengezonden en zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden voor de gepleegde fraude.
Omdat het bedrijf Trans Link Systems gevestigd is in Amersfoort heeft het aangifte gedaan bij het openbaar ministerie in Utrecht. Er is niet eerder aangifte gedaan van fraude met de OV-chipkaart. Dit onderzoek laat zien dat misbruik van een OV-chipkaart niet alleen snel gesignaleerd wordt, maar ook goed kan worden opgespoord. De maximale straf voor het delict vervalsen van een waardekaart is een celstraf van zes jaar of een geldboete van 76.000 euro.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.