Ads Top

Internet of Things: groeikansen voor het MKB

Op het Internet of Things delen objecten en producten informatie met elkaar en met mensen. Voor het MKB biedt dat nieuwe kansen. TNO, Syntens en de TU Delft spelen daarop in met de ´Innovatiekring Internet of Things´. Daarin werken vijf businessclusters aan een nieuw businessmodel op basis van samenwerking en vertrouwen. De ervaringen van de ondernemers zijn te zien in de film Internet of Things; kansen voor MKB ondernemers die willen groeien.
Het Internet of Things gebruikt nieuwe mogelijkheden in de communicatie tussen producten en mensen. Sensoren die aangebracht zijn in producten verzamelen gegevens over de toestand van die producten en hun omgeving. Deze data vormen de basis om productfuncties te vernieuwen of te verbeteren, additionele diensten te ontwikkelen en nieuwe businessmodellen mogelijk te maken. Denk aan verwarmingsinstallaties die met een barometer communiceren, wekkers die in verbinding staan met een koffiezetapparaat, realtime informatie over de aankomst van de bus of tram en valdetectie voor ouderen. De term bestaat al sinds 1999 maar het Internet of Things is nu pas echt bezig met een opmars. Dat komt doordat elektronica en sensor- en draadloze communicatietechnologie krachtiger en tegelijkertijd goedkoper zijn geworden.
TNO, Syntens en de TU Delft stimuleren in de ´Innovatiekring Internet of Things´ MKB-ondernemers die vanuit dit thema nieuwe business willen genereren. Vijf businessclusters richten zich op de zorg, de beveiliging, retail, verlichting in de openbare ruimte en groene gevels. Elk cluster bestaat uit drie tot vijf bedrijven en is grotendeels samengesteld uit bestaande ketenpartners. In een aantal gevallen is een grootbedrijf en een overheidspartij als ‘launching customer’ bij de sessies betrokken. De clusters krijgen ondersteuning van een multidisciplinair team van onafhankelijke professionals.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.