Ads Top

Voor het eerst meer machines dan mensen in zakelijk telefoonverkeer

De zakelijke beller is tegenwoordig steeds vaker een vuilnisbak, defibrillator of kopieermachine. Door een stijging van 28 procent van het aantal machine-to-machine (M2M) simkaarten bij Vodafone, overtreffen die nu het aantal reguliere zakelijke abonnementen op de werkvloer, stelt Vodafone Nederland op basis van het afgelopen jaar. Inmiddels gebruikt wereldwijd 25 procent van alle bedrijven M2M-technologieën om de productiviteit te verhogen, blijkt uit de jaarlijkse M2M Barometer. In Nederland is dat percentage naar verwachting zelfs nog hoger.

M2M-communicatie verbindt machines of apparaten op afstand. Zo is informatieoverdracht mogelijk zonder menselijke tussenkomst. De eerste M2M-barometer uit 2013 rapporteerde nog een gebruik van 12 procent wereldwijd van M2M bij bedrijven. In twee jaar tijd is het gebruik van M2M meer dan verdubbeld. En hoewel we voorlopig nog niet bang hoeven te zijn voor twitterende koffieautomaten, zijn de mogelijkheden van M2M-oplossingen oneindig en blijft het aantal M2M-sims groeien en groeien.

“De enorme toename van de afgelopen tijd zit hem zowel in de lengte als in de breedte”, aldus Martijn van Lieshout, Marketing Manager Large Enterprise and Partners bij Vodafone. “We zien dat een aantal bedrijfstakken meer en meer gebruikmaakt van onze M2M-oplossingen, zoals automotive en transport. Veel nieuwe auto’s worden bijvoorbeeld al uitgerust met een simkaart om ze bij diefstal terug te vinden. Daarnaast wordt er gewerkt aan een Europese richtlijn dat elk nieuw automodel automatisch een alarmnummer belt wanneer de airbag afgaat. Maar er komen ook nieuwe branches bij waar M2M grote impact heeft, zoals zorg en retail. Voor die laatste sector zijn nieuwe betaalmethodes en specifieker voorraadbeheer belangrijk verbeteringen.” De barometer toonde een sterke groei in de zorg – een stijging van bijna 47 procent – waar M2M ingezet wordt voor applicaties die bijvoorbeeld patiënten op afstand monitoren.

Een andere grootverbruiker van M2M-sims zijn de energie- en nutssector. Hier werd wereldwijd een toename van bijna een derde gezien in het afgelopen jaar. Slimme meters staan hier vaak aan de basis van een oplossing, ook in Nederland. Mic-O-Data, een Nederlands technologiebedrijf gespecialiseerd in oplossingen voor de afvalverwerkingsbranche, gebruikt Vodafone’s technologie en netwerk om afval efficiënter in te zamelen. Dankzij zijn Smart Waste Management systeem zijn 6.000 ophaalpunten voor afval in 25 Nederlandse gemeenten voorzien van beveiliging en meetapparatuur. Sims van Vodafone geven regelmatig een signaal door of de container vol is of niet. Zo hoeven vuilnismannen niet onnodig op pad en wordt minder brandstof verbruikt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.