Ads Top

RFID product innovaties van Nordic ID op de ICT&Logistiek / Logistica 2015

Op de komende ICT&Logistiek / Logistica 2015 introduceert Nordic ID maar liefst twee nieuwe RFID systemen voor logistieke toepassingen: de Medea AXD handterminal en de AR55 beamforming overhead reader.

De Medea AXD is de nieuwste RFID uitvoering in de succesvolle Medea serie. Deze handterminal is voorzien van een groot Gorilla Glass 2 touchscreen en krachtige 1 Watt RFID module. Het bijzondere is vooral de antennetechniek: in één antennebehuizing zitten meerdere antennes voor verschillende functies. Er is een circulair gepolariseerde antenne, voor het omnidirectioneel lezen van RFID tags. Verder zit er een cross-dipole antenne in, waarbij het verticale deel en/of het horizontale deel kan worden aangezet.

Daarnaast is er ook nog een UHF nearfield antenne, voor betrouwbaar lezen en schrijven van RFID tags op korte afstand. De verschillende antennes zijn softwarematig te selecteren. Alles bij elkaar wordt dit zo een uiterst flexibele handterminal: de circulaire en cross-dipole antennes kunnen worden gebruikt voor het inventariseren van een groot aantal assets (bijvoorbeeld pallets, trolleys en andere ladingdragers). Waarna met het nearfield gedeelte één specifieke tag kan worden gezocht voor betrouwbaar lezen én schrijven van taginformatie.

De cross-dipole antenne techniek, uitgevonden door Nordic ID,  heeft verder het voordeel dat er met relatief weinig vermogen toch op grotere afstand RFID tags kunnen worden gelezen. Dipool antennes hebben namelijk van nature een versterking, dus het uitgestraalde vermogen is 2 Watt ERP! (Dit is het maximaal wettelijk toegstane) Het resultaat is een uitstekend bereik gecombineerd met weinig batterij verbruik. Met één enkele batterijlading  kun je moeiteloos een lange shift  van meer dan 10 uur doorwerken. De Medea AXD is verder voorzien van een pistoolgreep met ‘trigger’, zoals dit veel wordt gevraagd bij logistieke toepassingen.

Ook de nieuwe AR55 is speciaal bedoeld voor de logistiek en maakindustrie. Het is een RFID reader voor vaste montage, bijvoorbeeld aan het plafond of dock-deur doorgang. Er is een speciale ingebouwde antenne  waarbij de RFID-stralen nauwkeurig kunnen worden gestuurd in een geprogrammeerde richting. Hierdoor is het mogelijk de richting te bepalen van RFID tags in beweging! Zo kun je vaststellen of een product of ladingdrager van of juist naar een opslag of vrachtwagen gaat en ook waar precies een RFID tag zich bevindt. Het is vrij eenvoudige meerdere AR55’s in een eigen netwerk te combineren, om zo het totale bereik te vergroten. De reader is voorzien van POE (Power Over Ethernet) en USB aansluiting voor eenvoudige montage met maar één enkele bedrading. Ook de standaard VESA75 / 100 montage mogelijkheid houdt het eenvoudig. Bij installatie geldt natuurlijk: “tijd is geld”. De AR55 is verder net als alle andere Nordic ID producten uiterst flexibel en heeft behalve de ingebouwde unieke beamforming antenne ook nog drie externe antennepoorten en een ingebouwde WLAN router.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.