Ads Top

Internet of Things voor iedereen binnen handbereik

Hardwareproducent SODAQ heeft zijn crowdfunding-campagne om Internet of Things (IoT) toegankelijker te maken afgelopen zaterdag ruim voor de deadline gerealiseerd. De campagne loopt nog tot 3 april en ook voor de resterende periode van de campagne blijft T-Mobile SODAQ in dit initiatief ondersteunen door kosteloos toegang tot hun IoT-netwerk beschikbaar te stellen. Hierdoor krijgen Nederlandse ‘backers’ van SODAQ straks de hardware uitgeleverd, inclusief de mogelijkheid het T-Mobile IoT-netwerk twaalf maanden gratis te testen. Honderden hobbyisten en programmeurs hebben al gebruik gemaakt van dit aanbod.

“Met de actie willen we Nederland kennis laten maken met ons IoT-netwerk”, vertelt Michiel Huisken, bij T-Mobile verantwoordelijk voor IoT. Het netwerk werd afgelopen oktober geactiveerd in meerdere steden en moet nog dit jaar landelijk dekkend zijn. Via het IoT-netwerk kunnen ‘things’ gemakkelijk en efficiënt met elkaar communiceren. Apparaten worden uitgerust met sensoren en schakelaars, zodat ze op afstand kunnen worden uitgelezen en bediend.  
 
Om het gebruik van het IoT-netwerk te stimuleren, ondersteunt T-Mobile het crowdfunding-project van SODAQ op Kickstarter. “SODAQ heeft hardware ontwikkeld waardoor het voor iedereen mogelijk wordt zelf met IoT aan de slag te gaan. Bij verschillende Kickstarter-projecten is het vaak maar de vraag of het ook daadwerkelijk uitgewerkt gaat worden. Nu SODAQ sinds afgelopen zaterdag het doel heeft behaald, gaat het project zeker van start en zullen de spullen uitgeleverd gaan worden”, vertelt Richard Marijs van Technology Strategy uit. “Het bedrijf heeft het allereerste ‘NB-IoT Shield’ ter wereld ontwikkeld. Dat is een communicatiemodule met sensoren die gemakkelijk op een ‘Arduino Board’ geplaatst kan worden. Een Arduino Board is een klein, mobiel en programmeerbare ‘minicomputer’. Hierdoor kan iedereen zijn eigen IoT-applicaties ontwikkelen en toepassen op een (NarrowBand)IoT-netwerk.”

Om mensen te motiveren te doneren, komen ‘backers’ – mensen die op Kickstarter geld in projecten steken – die tijdens de campagne doneren, in aanmerking voor twaalf maanden gratis toegang tot het IoT-netwerk van T-Mobile. “Hierdoor kunnen ze na uitlevering van de NB-IoT Shield direct aan de slag met het ontwerpen van hun eigen IoT-oplossing. Zo willen we Nederland de mogelijkheid geven IoT te ervaren en wij kunnen ervan leren. Een primeur, want ons IoT-netwerk is nog niet commercieel beschikbaar voor klanten.” vertelt Richard. Deze actie is overigens alleen geldig voor backers uit Nederland en geldt niet voor backers uit andere landen. Ook al zijn de doelstellingen nu behaald, het aanbod blijft tot het einde van de kickstarter-campagne (3 april) gelden.
Ontwikkel met modulaire bouwblokken je eigen IoT-oplossing!
Nieuwsgierig geworden hoe je zelf een oplossing kunt ontwikkelen? Of twijfel je of je dit zonder kennis van programmeren en elektronica wel kunt? Zo moeilijk is het echt niet! En hoe cool is het als je tegen je vrienden kunt zeggen dat je je eigen IoT-oplossing hebt ontwikkeld om je auto terug te vinden.

Om zelf aan de slag te gaan heb je de volgende bouwblokken nodig:
1. Arduino bordje
2. NB IoT Shield – de communicatiemodule
3. Simkaart met toegang tot NB IoT-netwerk

Allereerst heb je een Arduino-bordje nodig. Het advies is om een originele Arduino te kopen (herkenbaar aan blauwe bovenkant en witte onderkant). Nu kun je alvast aan de slag om het Arduino-bordje aan de praat te krijgen. Handige site om te raadplegen is bijvoorbeeld Tweaking4all.nl maar ook Conrad heeft leuke projecten om uit te proberen.

Verder heb je dus de NB IoT-Shield nodig van SODAQ. Als je tijdens de kickstartercampagne intekent, krijg je de Shield geleverd inclusief twaalf maanden toegang tot T-Mobile’s IoT-netwerk. Levering zal plaatsvinden in mei en juni. De luxe variant heeft meteen ook meerdere sensoren aan boord, zoals bijvoorbeeld een GPS-module, een barometer, bewegingssensor en een temperatuur/vochtigheidssensor. Voor het uitlezen van je IoT-applicatie stelt SODAQ in samenwerking met AllThingsTalk een dashboard beschikbaar,ook op je mobiel. Zo bouw je een eigen ‘waar-heb-ik-ook-al-weer-mijn-auto-geparkeerd’-app of ‘geef-mij-een-seintje-wanneer-mijn-kelder-vol-loopt-met-water’-app. Met deze bouwblokken kun je vrij eenvoudig je eigen IoT-oplossing bouwen en via het netwerk van T-Mobile mee gaan experimenteren. Wat ga jij voor IoT-toepassing bouwen?

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.